Ořechovo-pomerančový cheesecake

Výborný výjimečný ořechovo-pomerančový cheesecake bez pečení. S lískovými a vlašskými ořechy a čerstvou pomerančovou šťávou. Křupavé ořechy v karamelu dokonale ladí se sýrovým krémem a citrusy. Celek je lehký a moc chutný.

Ingredience:


Podklad:
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g celozrnných sušenek
  • 90 g měkkého másla

Sýrový krém:
  • 100 g lískových ořechů (můžou být vlašské)
  • 1 lžička másla
  • 50 g cukru
  • 100 ml + 6 lžic čerstvě vylisované pomerančové šťávy
  • 2 pomeranče
  • 5 lžiček želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 400 g sýra na cheesecake
  • 4-5 lžiček cukru moučky (doslaďte podle chuti)
  • 1 sáček vanilkového cukru

Dekorace:
  • 6 dlouhých piškotů
  • 2 balení pomerančového cukrárenského želé (každé na 500 ml vody)
  • 4-5 čajových nebo kořeněných sušenek
Ořechovo-pomerančový cheesecake

Příprava:


Podklad:
Ořechy a sušenky rozmixujte v mixéru. Přidejte měkké máslo a důkladně smíchejte (můžete rukama). Přendejte hmotu do formy  o průměru 22 cm, vyložené pečicím papírem. Vyrovnejte a lehce přitlačte.

Sýrový krém:
Lískové ořechy semelte nahrubo nebo nakrouhejte. Na pánev položte máslo a cukr. Ohřívejte za občasného míchání, až se cukr rozpustí a hmota zhnědne. Pak přidejte ořechy, důkladně zamíchejte a přendejte hmotu na podnos/plech vyložený pečicím papírem. Nechte úplně vychladnout. Pokud se sýrový krém slepí do velkých hrudek, rozdrobte ho (můžete rukama).

Pomeranče oloupejte z kůry a bílé části dužiny, a následně naporcujte dužinu. Zalijte želé 6 lžicemi pomerančové šťávy a nechte na 10 minut stát, až nabobtná. Následně ji za stálého míchání ohřejte, až se želé rozpustí (můžete přidat ještě trochu pomerančové šťávy z 100 ml) a sundejte z plotny. Nechte na 10 minut stát, aby trochu vychladlo – má být vlažné.

Oba sýry přemístěte do mísy, přidejte cukr moučku, vanilkový cukr a pomerančovou šťávu, rozmixujte při středních otáčkách mixéru na hladkou hmotu. Přidejte želé a zamíchejte. Rozdělte sýrový krém na dvě části. Do jedné přidejte pomeranče a do druhé karamelové ořechy. Na připravený podklad ve formě vylijte sýrový krém s ořechy, vyrovnejte. Následně vylijte sýrový krém s pomeranči a opět vyrovnejte. Na povrch položte piškoty (můžete je trochu zkrátit) a lehce je přitlačte. Cheesecake postavte do ledničky.

Obě želé rozpusťte v 800 ml vody a nechte úplně vychladnout. Studené želé vylijte na povrch cheesecaku a opět postavte dort na chladné místo, až želé ztuhne (nejlépe přes noc).

Opatrně vyndejte cheesecake z formy. Jemně odstraňte pečicí papír. Semelte sušenky a ozdobte nimi strany dortu.

Dobrou chuť!
Zrušit
máte v porovnávání -
Porovnat