Paštika z kuřecích jater s brusinkami a portským vínem od Edity Paulusové
Jemná, krémová domácí paštika s výraznou chutí portského vína a jemným dotekem rozmarýnu. Skvěle se doplňuje se sladkokyselým brusinkovým džemem a na slavnostním stole se neztratí.
Ingredience
- 150 g brusinkového džemu
- 2 lžičky červeného pepře
- 300 g kuřecích jater
- 120 g másla
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička nasekaného rozmarýnu
- 2 lžičky soli
- 120 ml portského vína
- 1,5 plátku želatiny
Na dokončení
- brusinkový džem na povrch
Postup
1. Kuřecí játra očistěte od blan a šlach. Na dvou lžících másla orestujte najemno nakrájenou šalotku, přidejte připravená játra, červený pepř a nasekaný rozmarýn. Těsně před dopečením osolte. Játra by měla být opečená do růžova – nesmí být syrová, ale ani přesušená.

2. Zbytek másla rozpusťte. Játra pokrájejte na menší kousky a i s výpekem je vložte do mixéru. Přidejte rozpuštěné máslo a vše rozmixujte do hladké směsi.

3. Do čistých sklenic se silným sklem dejte na dno lžičku brusinkového džemu. Poté naplňte sklenice paštikou a dejte na chvíli chladit. Mezitím krátce provařte portské víno. Želatinu nechte pár minut nabobtnat ve studené vodě, poté ji vyždímejte a rozmíchejte v teplém víně. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a nalijte na lehce zatuhlý povrch paštiky.

4. Sklenice zavíčkujte a nechte paštiku vychladit v lednici alespoň přes noc.
Paštika bez zavaření vydrží v lednici maximálně 3 dny.
Dobrou chuť vám přeje Edita Paulusová!
# Kuchyňské roboty # Kuchyňské roboty Paul
Ostatní recepty
Asijský lososový burger Sierry Holanové
Chutný a výživný lososový burger s čerstvým koriandrem, uzenými krevetami a...
Veganský kaviár podle Sierry Holanové
Originální a zdravá alternativa tradičního kaviáru, která vás překvapí svou...
Trhaná falešná svíčková od Sierry Holanové
Výrazná a šťavnatá falešná svíčková s jemným bylinkovým nádechem a...
Grissini s pomazánkou z pečených paprik od Edity Paulusové
Křupavé domácí tyčinky z kynutého těsta a jemná papriková pomazánka z...
Fazolková polévka s koprem od Edity Paulusové
Krémová polévka na kyselo s jemnou chutí smetany, vinného octa a čerstvého...
Domácí máslové housky s mákem od Edity Paulusové
Měkoučké, voňavé a krásně nadýchané housky s máslem a mákem. Ideální ke...