Najít prodejce
DOPRAVA ZDARMANAD 1000 KČ

Vánoční předkrm neboli polský boršč jinak

Kdo říkal, že se vánoční boršč musí podávat v tekuté podobě? Co třeba použit přírodní Agar a udělat z boršče rosol? Hosté budou určitě překvapení tou neobvyklou formou servírování.

Ingredience:

  • 1 kg uvařené červené řepy
  • 1/2 l litru zeleninového bujónu
  • 1 malá cibule
  • 1 bobkový list
  • 5 ks nového koření
  • 1 špetka pepře
  • 15 g agaru
  • 2 sklenice kvašeného zelí
  • 1 sklenice sušených hub
  • 1 svazek natě petrželky
  • 1/2 skleničky olivového oleje
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka mořské soli
  • 2 jablka
  • 2 kořeny petržele
  • 20 ks potočnice lékařské
  • 2 lžíce citrónové šťávy
Vánoční předkrm neboli polský boršč jinak

Příprava:


Boršč
Do horkého bujónu (sbíráme pěnu) přidejte nakrájenou na plátky uvařenou červenou řepu (řepu vařte po dobu cca 40-60 min.). Vařte na mírném ohni po dobu cca 10-20 min. (nepřivádějte k varu!). Přidejte bobkový list, nové koření, cibuli a pepř. Následně sceďte, aby byl čistý. Nalijte zpět do hrnce, zavařte a přidejte agar – míchejte metličkou a vařte na mírném ohni po dobu 2 minut. Přelijte do několika žáruvzdorných nádob – má vzniknout rosol vysoký cca 1 cm.

Pesto
Rozmixujte olivový olej s petrželkou (cca 5 min) a přidejte sůl a pepř. Pesto můžete před podáním ohřát – bude aromatičtější.

Zelí s houbami
Den předem nechte namáčet houby ve vodě, aby změkly.
Zelí s nakrájenými houbami zalijte vodou a vařte pod pokličkou doměkka. Po uvaření důkladně sceďte. Všechno smixujte mixérem a opepřete. Před podáním můžeme usmažit na másle a podat ve formě tzv. slzičky, kterou formujeme dvěma lžícemi nebo prostě ve formě kuličky.

Přílohy z jablka a petrželky
Jablka umyjte a nakrájejte se slupkou na plátky 2-3 milimetrů. Petržel nakrájejte na kolečka. Předehřejte troubu, na jednom kusu alobalu rozložte jablka pokropené citrónovou šťávou, na druhém petržel pokropenou olivovým olejem a posypanou mořskou solí. Pečeme doměkka a až získáme hezkou barvu (cca 15 minut ve 180 stupních). Petrželku můžete také uvařit.

Dekorace
Poslední etapou je vykrojení žádaného tvaru rosolu a příprava kompozice na talíři podle vaši představy.

Dobrou chuť!
Zrušit
máte v porovnávání -
Porovnat