Najít prodejce
DOPRAVA ZDARMA NAD 1000 KČ | Dárky objednané do 19.12. doručíme do Vánoc

Jihočeský koláč s borůvkami

Recept který znáte z populárního pořadu České televize Buchty po ránu

Kynuté těsto

  • 1 kg hladké mouky na kynutá těsta
  • 550 ml mléka
  • 3 vejce M
  • 100 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 40 g droždí
  • citronová kůra
  • 10 g soli

Drobenka

  • 70 g krupice
  • 40 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • 1 g soli

Na dokončení

  • 1 kg lesních borůvek
  • 100 g mandlových plátků
  • 100 g másla
Jihočeský koláč s borůvkami
Připravte si kynuté těsto. Vložte do mísy kuchyňského robota Paul mouku, cukr, droždí a citronovou kůru. Rozpusťte máslo v mléce a přidejte je k ostatním ingrediencím. Přidejte vejce a sůl. Použijte hnětací hák a těsto zpracovávejte po dobu asi 5-10 minut, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci. Poté nechte těsto kynout na teplém místě po dobu asi 1 hodiny.
 
Připravte si drobenku. Smíchejte krupičku, cukr a sůl v míse a přidejte rozpuštěné máslo. Drobenku hněťte až dokud nezískáte drobivou konzistenci.
 
Připravte si čerstvé borůvky. Omyjte je a nechte okapat. Pokud nemáte čerstvé borůvky, lze použít i mražené.
 
Připravte si pekáč a předehřejte troubu na 200 stupňů C. Vymažte plech máslem a posypte ho moukou, případně použijte pečící papír. Kynuté těsto rozválejte do tvaru obdélníku. Vložte ho do plechu a posypte drobenkou. Rozložte borůvky na drobenku a posypte je mandlovými plátky.
 
Pečte koláč v předehřáté troubě po dobu 12 až 15 minut, dokud není zlatohnědý. Poté nechte koláč vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť!
Zrušit
máte v porovnávání -
Porovnat